Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Milano home of design

Afgelopen week hebben we alvast mogen proeven van het mooie weer en de designtrends die ons  te wachten staan. De stad Milaan bruiste als vanouds en de ook de beurshallen hadden weer veel moois te bieden voor onze ontwerpers Arie, Fokko en Gerrit Jan.

In onderstaande beeldverslagen krijgt u een impressie van wat we hebben gezien in 'the home of design'. Milaan is, anders dan Frankfurt, altijd erg gericht op design en daarmee vooral op decoratieve verlichting. Naast een dag op verlichtingsbeurs Euroluce hebben we ook veel tijd doorgebracht in de verschillende wijken van Milaan. De hele stad staat in zo'n week in het teken van design, en ook belangrijke verlichtingsfabrikanten verkiezen een locatie in de stad boven een stand op de beurs. Door de hele stad zijn showrooms, huisshows, pop-up stores, tentoonstellingen, maar ook mooie architectuur, cocktailparty's en diners te bezoeken. Achter iedere hoek ligt weer nieuwe inspiratie te wachten. Een bezoek aan Milaan is gedurende deze week niet alleen erg leuk (en vermoeiend), het is ook onmisbaar om relevant te kunnen zijn als projectverlichter. Wij kunnen onze klanten niet verrassen en inspireren als we niet zelf dicht bij de bron zitten.

Trends

Wat zijn de verlichtingstrends? Dat willen we natuurlijk met u delen. In het algemeen geldt dat de verlichting meegaat in de grotere trend in design. Dat betekent dat er geen grote veranderingen te zien zijn, maar de ontwikkelingen zetten zich wel door in de reeds ingeslagen richting. Voor decoratieve verlichting betekent het dat we langzaam aan weer meer kleur terug zien komen in met name het glas dat gebruikt wordt. Waar het 2 jaar geleden nog voornamelijk 'smoke' en 'metallic black' was, gaat men nu echt wel een stuk verder in verschillende kleuren en afwerkingen. Een trend die in het verlengde ligt, is de combinatie van opaalglas en helder glas. Zoals een kleine opalen bol of buis met daaromheen nog een (gekleurd) glazen bol of kap.

Op technisch vlak gaan de ontwikkelingen ook door, en dan met name in de laagspanningsrails. Er was een handvol merken te vinden met een nieuwe vorm gebogen rails waar de spots niet in klikken maar overheen schuiven. Dit geeft weer nieuwe mogelijkheden zoals bijvoorbeeld railspots met directe en indirecte verlichting. Een andere trend is (geschakelde) lineaire verlichting in buisvorm. Een absolute winnaar in deze categorie (en daarom het vermelden waard) is wat ons betreft Davide Groppi met een massief glazen buis waarin lineaire verlichting verwerkt zit. Door de optische eigenschappen van het glas kan het lichtgevende element geheel aan het oog onttrokken worden. Een bijzondere ervaring!

Euroluce 2023
Euroluce 2023
Milaan 2023
Milaan 2023