Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Futureproof 2023 in - is uw kantoor op de hoogte én voorbereid?

In de strijd tegen klimaatverandering helpt de overheid graag een handje. Bijvoorbeeld door het verstrekken van subsidies voor bedrijven die investeren in LED verlichting, maar ook door grenzen te stellen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Zo is bekendgemaakt dat kantoren vanaf 1 januari 2023 alleen mogen worden gebruikt wanneer deze energielabel C of hoger hebben (wat gelijk staat aan een energie-index van 1,3 of beter). Deze verplichting is het gevolg van de wijziging van het Bouwbesluit 2012.

Regelgeving geldt alleen voor grote kantoren 
Deze regelgeving geldt alleen voor grote kantoren met ten minste 100 vierkante meter oppervlakte. De regels gelden niet alleen voor afzonderlijke kantoren maar ook voor kantoren in combinatiegebouwen. Het maakt daarbij niet uit hoe het eigendom verdeeld is. Daarnaast geldt deze zogeheten labelplicht niet alleen voor de kantoorruimte, maar ook voor andere ruimtes zoals vergaderzalen en kantines. De labelplicht geldt dan weer niet wanneer deze ruimtes met nevenfuncties meer dan de helft van het totale kantooroppervlak beslaan.

Hoe kunt u voldoen aan deze regelgeving?
Het is belangrijk dat u niet kiest voor energiemaatregelen waardoor u maar net aan het C-label voldoet; kies eerder voor zogeheten ‘no-regret’ aanpassingen waarbij u kiest voor optimale duurzaamheid en energiebesparing. Zo bent u voorbereid op de toekomst, wanneer er verdergaande maatregelen doorgevoerd worden en u dan dus niet nogmaals aanpassingen hoeft door te voeren. Een goede manier om duurzamer met energie om te gaan, is om uw huidige TL of halogeen verlichting te laten vervangen door LED verlichting. Waar bij een TL lamp 90% van de energie naar warmte-uitstoot gaat, is dat percentage bij LED verlichting nihil. Zo gaat er geen energie verloren en bespaart u dus flink wat. LED kantoorverlichting kan er dus voor zorgen dat uw kantoor voldoet aan de nieuwe regelgeving, maar zorgt ook voor een fikse daling van uw energierekening.

Handhaving
In de regel mogen kantoorgebouwen die op 1 januari 2023 geen label C hebben, niet worden gebruikt. Het is aan de gemeente om deze verplichting te handhaven. De ene keer zal gekozen worden voor een waarschuwing waarna u alsnog de tijd krijgt om aan de verplichting te voldoen, maar de maatregelen kunnen ook strenger zijn en oplopen tot een dwangsom of het sluiten van het gebouw.

Bron: https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-c-kantoren

En wilt u meer weten en of checken of uw office space wel future proof is, neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.